En af de mest klassiske danske retter er boller i karry. Opskriften med kødboller stammer tilbage fra 1935 hvor den første gang optrådte i en kogebog. Ideen med at bruge svinekød i en karrysauce er dog endnu ældre – faktisk tilbage fra 1914. Her kan man finde en opskrift i Frøken Jensens koge- og sydebog, hvor der indgår hele stykker mageret svinekød i en karrysauce.
Nedenfor er en helt klassisk opskrift på boller i karry hvor der er tilføjet lidt æble for at få lidt syrlighed i retten. Server den med kogte ris og mango-chutney til.
Boller i karry
Ingredienser
Kødboller
- 500 gram hakket svinekød
- 1 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk peber
- 1 stk æg
- 1 stk løg
- 1 dl hvedemel
- 1 dl mælk
Karrysauce
- 1 stk løg
- 60 g smør
- 3 tsk karry
- 6 spsk hvedemel
- 8 dl bouillon
- 2 stk syrlige æbler
- 2 dl fløde (9%)
- sukker, salt og peber
Sådan gør du
- Rør kødet med salt, peber, æg og revet løg. Tilsæt melet og rør herefter mælken i. Stil farsen i køleskabet indtil den skal bruges.
- Hak løget fint. Svits det i smørret sammen med karry i en sauterpande eller gryde. Rør melet i og kom bouillon i under piskning. Skræl æblet, skær det i tern og kom dem i saucen. Tilsæt fløden og smag til med salt, peber og sukker.
- Form farsen til kødboller med en ske og kom dem i saucen. Kog dem ved svag varme under låg i ca. 12 minutter til de er gennemkogte. Ryst panden af og til så det ikke brænder fast.