Mexikansk gryderet – mole poblano

Mole poblano er en mexicansk gryderet, hvor man laver en slags chilistuvning. Den er meget udbredt i Mexico, og retten kan indeholde mere end fem forskellige slags chili. Det siges, at hver familie i Mexico har sin egen variant af denne krydrede ret. Kødet kan være kalve-, okse-, kylling- elle kalkunkød, som kan helt eller delvist udskiftes med bønner.

Mole Poblano

Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 2 stk løg
  • 1 kg skært kalve eller oksekød
  • 4 stk kanelstænger
  • 10 stk kardemommekapsler
  • 5 stk hele stjerneanis
  • 4 stk laurbærblade
  • 2 stk tørrede chilier
  • 2 tsk stødt koriander
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 500 g hakkede tomater
  • 7 dl bouillon grøntsags- eller oksebouillon
  • 2 dl mørk øl
  • 1 dl kaffe
  • 50 g mærk chokolade
  • olivenolie, salt og peber

Sådan gør du
 

  • Pil og hak løgene fint. Brun kødet godt af i en gryde med olivenolie evt. over flere omgange.
  • Tilsæt løg, krydderier og laurbærblade. Vend det hele rundt flere gang rundt. Tilsæt chilierne hele, så det er muligt at tage dem hvis retten bliver for stærk.
  • Kom de hakkede tomater, bouillon, øl og kaffe i retten, og lad det det småkoge i fem minutter. Tilsæt den mærke chokolade og rør indtil chokoladen er opløst. Lad molen småkoge i minimum 1 time – gerne mere.
  • Når retten har kogt smages den til med salt og peber – og så er den klar til servering.

Server ris til retten og evt. en linse- og ananassalat til så der et friskt element til den krydrede ret.