Fransk løgsuppe eller Soupe à l’Oignon Gratinée som det retteligt hedder på fransk viser hvor delikat og lækkert en ret kan være selvom den er baseret på en enkelt råvare – løg. Man kan lave løgsuppe på flere måder – med hvidvin i stedet for portvin, eller oksebouillon i stedet for hønsebouillon. Men jeg har valgt i denne opskrift at bruge portvin for sødmen og hønsebouillon da den er mere let i smagen end oksebouillon. Men prøv dig frem, og se hvad du finder bedst.
Fransk løgsuppe
Ingredienser
- 1,5 kg løg
- 75 g smør
- 1/2 dl portvin
- 172 dl balsamico
- 1 håndful friske timiankviste
- 2 l hønsebouillon
- 1/2 tsk hele sorte peberkorn
- 3 stk laurbærblade
- olivenolie, salt og peber
Ostebrød
- 4 skiver hvid brød f.eks. baguette
- 200 g gruyere ost eller emmentaler
Sådan gør du
- Løgene pilles, halveres og skæres i tynde skiver (2 mm)
- Smørret smeltes på en pande, og løgene steges ved middel varme til de har fået en flot brun skorpe – det tager 30-40 minutter med så mange løg.
- Når alle løgene er blevet godt karamelliserede, tilsættes hønsefond, portvin og balsamico.Det hele skal stå og simre sammen med peberkorn, laurbærblade og timian (gerne i en tepose) i 20-30 minutter.
- Smag suppen til med salt, lidt peber og eventuelt et lille skvæt balsamico.
Ostebrød
- Skær et par tykke skiver hvidt brød (1,5-2 cm), hæld en lille smule olie på, og bag brødene i ovnen ved 200 grader til de er sprøde.
- Brødet lægges oven på suppen i en skål der kan tåle at komme i ovnen, rigelige mængder revet gruyere hældes på brødet, og det hele sættes i ovnen ved 200 grader, til osten er smeltet og har fået lidt farve (det tager 10-15 minutters tid)
- Suppen serveres rygende varm direkte fra ovnen.